Przewodnik po patelniach
Aktualnie na rynku jest bardzo dużo różnych patelni. Którą wybrać? Jaki materiał jest najlepszy? W jakim kształcie? Przeczytaj poniższy artykuł, aby łatwiej Ci było podjąć decyzję.
Co to jest patelnia i do czego służy?
Patelnia to naczynie z płaskim, okrągłym dnem i pochyłymi bokami. Taka konstrukcja pozwala na równomierne rozprowadzenie żywności w dowolnym tłuszczu, takim jak olej lub masło, na całej powierzchni.
Najczęstszym zastosowaniem patelni jest smażenie potraw poprzez podgrzewanie tłuszczu i umieszczanie go na kuchence. Czasami można ją wykorzystać do gotowania, wystarczy wtedy mieć patelnię z pokrywką.
Jak wybrać odpowiednią patelnię do swoich potrzeb?
Patelnie są wszechstronnym i niezbędnym narzędziem do gotowania. Istnieje wiele różnych rodzajów patelni, których można używać w zależności od rodzaju przyrządzanej żywności.
Przed wyborem odpowiedniej patelni należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Na przykład, jakiego rozmiaru patelni potrzebujesz? Co będziesz gotować? Aby wybrać odpowiednią patelnię do swoich potrzeb, przeanalizuj następujące kwestie:
– rozmiar: rozmiar naczynia określa, ile żywności może pomieścić i jak długo zajmie gotowanie. Jeśli robisz duży posiłek, wybierz większą patelnię. Jeśli smażysz żywność małą objętościowo, wybierz mniejszą, np. patelnię 20 cm.
– zastosowanie: istnieją dedykowane patelnie o różnych kształtach, które ułatwiają usmażenie niektórych produktów. Są to np. patelnie:
- grillowa,
- do naleśników,
- na indukcję,
- do jajek sadzonych,
- do orzeszków,
- do omletów,
- protokątna.
-materiał: istnieje wiele różnych rodzajów. Materiały nieprzywierające są powszechnie stosowane do patelni, ponieważ ułatwiają czyszczenie i zapewniają bardziej równomierne gotowanie. Jednak materiały nieprzywierające mogą być toksyczne, jeśli nie są odpowiednio pielęgnowane lub przechowywane. Patelnie również mogą być:
- żeliwne,
- ceramiczne,
- teflonowe,
- granitowe,
- stalowe,
- tytanowe,
- ze stali nierdzewnej.
Patelnia żeliwna – najpopularniejszy model
Patelnie żeliwne są wykonane z metalu, który nie występuje w naturze. Są trwałe i świetnie nadają się do smażenia. Patelnie żeliwne to niedroga, długotrwała opcja gotowania. Występują w różnych kształtach, rozmiarach i typach o różnym stopniu jakości. Dobrej jakości żeliwna patelnia może zapewnić najlepszy smak potrawom. Patelnie żeliwne są używane od XVIII wieku, ale ich popularność wzrosła ostatnio ze względu na ich trwałość i wszechstronność, a także ich przystępność cenową w porównaniu
Jak czyścić patelnię?
Czyszczenie patelni jest łatwe dzięki odpowiednim przedmiotom. Najpierw użyj szpatułki, aby odkleić jedzenie z powierzchni patelni. Następnie wlej trochę płynu do naczyń i wody i wyszoruj patelnię szczotką lub gąbką. Na koniec spłucz patelnię ciepłą wodą.